Kisiskolásokat látott vendégül a Gépjárműtechnológia Tanszék a Gyerekegyetem programjai keretében

Dudaszótól és gyerekzsivajtól volt hangos néhány napig a Csonka János csarnok, a Gépjárműtechnológia Tanszék laboratóriuma, közel 150 alsó tagozatos általános iskolás gyermeket láttunk vendégül.  Dr. Szalay Zsolt tanszékvezető az önvezető autókról tartott előadást a program résztvevőinek.

A BME által július 10-14. között szervezett Gyerekegyetem programsorozat keretében tanszékünk is vendégül látta a technika tudományai iránt érdeklődő gyerekeket, akik talán a jövő mérnökeivé válnak majd. A gyermekek számára tanszékünk részéről Tollner Dávid doktorandusz hallgató tartott szemináriumot, és egyben házigazdaként is fogadta a kicsiket. Összesen 5 db 20-30 fős csoportban érkeztek az érdeklődők, akiknek bemutattuk az autók belső felépítését és egy felemelt autó alsó szerkezetét, egy elektronikusan vezérelt járművet, amivel kitekintést nyújtottunk az önvezető autók irányába, és lehetőség volt egy elektromos autó utasként történő kipróbálására is. Az Innovatív Járműtechnológiák Kompetencia Központ teljesítménymérő padján gyorsításos teljesítménymérést is bemutattunk, és a tanszék tulajdonában lévő egyéb közlekedési eszközöket is ki lehetett próbálni.

Dr. Szalay Zsolt a Gyerekegyetem programjában tartott előadásában arról beszélt, hogy az okos autók milyen feltételek mellett tudnak működni, milyen funkciókat lesznek képesek ellátni, és hogy miért fontos ezeket a járműveket nagyon alaposan megvizsgálni és letesztelni, mielőtt kiengedjük őket a közúti forgalomba. Előadását így kezdte: „Óriási felelősség a jövő technológiájáról a jövő generációjának érthető módon és motiválóan beszélni. Nem titkolt célom megfertőzni néhányatokat ezzel a témakörrel, hogy járműmérnökként vagy bármilyen más mérnökként viszont láthassunk majd benneteket egyetemünk padsoraiban.”