Kutatási tevékenységünk

A Gépjárműtechnológia Tanszék szakmai tevékenységét öt kutatási csoportba szerveztük, melyek az oktatási tevékenységért is felelősek.

A BME Automated Drive Laboratórium égisze alatt három kutatócsoportunk, a Környezetérzékelés, a Járműdinamika és -irányítás, valamint a Biztonságtechnológia kutatócsoport működik.

A Környezetérzékelés (Cooperative Perception) kutatócsoportunk kutatási területe az autonóm járműirányításon belül az intelligens közlekedési infrastruktúrához kapcsolódik. Meggyőződésünk, hogy a jövő biztonságos autonóm közlekedése nemcsak azt jelenti majd, hogy lesznek okos, intelligens autók, amik autonóm módon közlekednek, hanem lesz intelligens, okos infrastruktúra is. Ezek az intelligens eszközök pedig együttműködnek, és ez eredményezi majd a biztonságos és hatékony, automatizált közlekedést.

A Járműdinamika és -irányítás (Vehicle Dynamics and Control) kutatócsoport fő kutatási területe a dinamikai határon, illetve az azon túli járműirányítás, melynek az egyik legszemléletesebb példája olyan autóval driftelni, amelyet nem ember vezet.

A Biztonságtechnológia (Vehicle Safety and Security) kutatócsoportunk hagyományai a közlekedésibaleset-elemzés és rekonstrukció szakterületéhez nyúlnak vissza. Ma már nem választjuk szét, hanem egységesen kezeljük a safety és a security területeket. Azt mondjuk, hogy egy hiba is tud kiberbiztonsági problémát eredményezni, de ugyanígy egy kiberbiztonsági sérülékenység is eredményezhet biztonsági problémát vagy hibát.

A járműves területekkel az Innovatív járműtechnológiák (Innovative Vehicle Technologies) kutatócsoport foglalkozik. Az oktatás fókusza erősen eltolódott az elektromobilitás, a hidrogénhajtás és a megújuló energiák irányába.

Lézeres és járműgyártás technológiák (Laser and Vehicle Manufacturing Technologies) kutatócsoport az anyagtudománnyal és a járműgyártásban alkalmazott gyártástechnológiákkal, továbbá a tanszék egyik kiemelkedő tevékenységével az additív gyártással foglalkozik, melynek ismertebb elnevezése a 3D nyomtatás.  Alapvetően fémekkel, és a kapcsolódó, szelektív lézeres olvasztási eljárással dolgozunk.

Tanszékünk a kutatási és az oktatási tevékenységekhez komoly műszer- és eszközparkkal rendelkezik, melyet itt részletesen bemutatunk.

Kutatási tevékenységeink során számos ipari partnerrel működünk együtt, akiket itt mutatunk be.