BME Automated Drive Laboratórium

A BME Automated Drive Lab a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Járműtechnológia Tanszékén működő laboratórium.

A laboratórium célja élvonalbeli K+F tevékenység végzése a nagymértékben automatizált és autonóm közúti járművek teljes spektrumában. Egyetemi kutatócsoportként a labor össze kívánja kapcsolni az egyetemi és ipari kompetenciákat, valamint az oktatást és a kutatást.

A laboratórium katalizálni szeretné az önvezető járművek és a kapcsolódó technológiák elfogadottságát és elterjedését. A laboratórium az alapkutatás mellett ezen a területen alkalmazott kutatást is végez, azaz a hiteles demonstrációkhoz folyamatosan valós automatizált járműveket és funkcionalitásokat fejlesztünk, és a jövőben még több funkciót szeretnénk kifejleszteni a biztonságos, autonóm jármű megteremtése érdekében.

Küldetésünk az akadémiai és ipari kompetenciák ötvözése, hogy világszerte elismert oktatási és kutatási intézménnyé váljunk.

Kutatócsoportjaink

Környezetérzékelés kutatócsoportunk környezetérzékelési technológiák kutatását és fejlesztését végzi ipari partnereinkkel együttműködve az önvezető járművek számára.

Járműdinamika és -irányítás kutatócsoportunk önvezető járművek dinamikai határon történő mozgásának tervezését és irányítását kutatja és fejleszti.

Biztonságtechnológia kutatócsoportunk integrált módszereket kutat és dolgoz ki az autóipari biztonság és a kiberbiztonság javítására.

Vezetőink

Rövid András Ph.D.

Rövid András Ph.D.

Környezetérzékelés kutatócsoport vezetője
Bárdos Ádám Ph.D.

Bárdos Ádám Ph.D.

Járműdinamika és -irányítás kutatócsoport vezetője
Török Árpád Ph.D.

Török Árpád Ph.D.

Biztonságtechnológia kutatócsoport vezetője