Dr. Szalay Zsolt

 

Dr. Szalay Zsolt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Gépjárműtechnológia Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense. Villamosmérnöki és közgazdász diplomával rendelkezik, és közel 30 éve foglalkozik autóipari innovációval.

Végzettség és szakmai háttér

Dr. Szalay Zsolt a BME-n szerzett villamosmérnöki MSc fokozatot 1995-ben, majd a Corvinus Egyetemen közgazdász MSc fokozatot 1997-ben, és 2002-ben doktorált gépészmérnökként a BME-n. Szakterülete a fejlett autóipari technológiák verifikációja és validációja, különös tekintettel az automatizált járműirányításra és a járművek kiber-fizikai rendszereinek tesztelési módszertanára.

Szakmai tapasztalat és vállalkozás

Pályafutása során Dr. Szalay Zsolt elektronikus vezérlésű fékrendszerek fejlesztőmérnökeként dolgozott, mély ismereteket szerezve a biztonságkritikus rendszerek és az ipari sorozatgyártás fejlesztésében. 25 évvel ezelőtt alapította az Inventure Automotive-ot, amely telematikai szolgáltatásokat nyújt, és több mint 1 millió járműben használják megoldásaikat világszerte, több mint 85 országban.

Kutatási területek és publikációk

Dr. Szalay Zsolt kutatási érdeklődése az autóipari technológiák verifikációja és validációja köré összpontosul, különös tekintettel a magasan automatizált rendszerekre és az autonóm mobilitásra. Több mint 200 tudományos publikációt, szabadalmat és könyvet jegyez. Tagja a Magyar Mérnöki Akadémiának 2009 óta.

Oktatási filozófia

Egyetemi oktatóként Dr. Szalay Zsolt elkötelezett támogatója a tehetséges fiataloknak. Oktatási módszereiben a mentorálásra és a problémamegoldás-alapú, gyakorlatorientált tanulásra helyezi a hangsúlyt.

Kutatói küldetés

A BME Automated Drive Lab alapítójaként és vezetőjeként Dr. Szalay Zsolt célja, hogy az egyetemi kutatási eredmények ipari hasznosítását és kereskedelmi forgalomba hozatalát új dimenzióba emelje. Ennek keretében nemrég két egyetemi spin-off vállalatot is sikeresen elindítottak, amelyek egyedülálló megoldásokat kínálnak a hazai egyetemi színtéren.

Nemzetközi szerepvállalás

Dr. Szalay EU szakértőként részt vesz a jövő közlekedését meghatározó jogszabályok előkészítésében, tanácsokkal segítve az Európai Bizottságot a kapcsolódó, együttműködő és automatizált mobilitási kérdésekben.

Kapcsolat és elérhetőség

Dr. Szalay Zsolt elérhető a e-mail címen. Szívesen fogad bármilyen kérdést vagy megkeresést, és nyitott az együttműködésre más kutatókkal és intézményekkel.