Autonóm vezetési funkciók és környezetérzékelési rendszerek tesztelési és ellenőrzési módszerei

 

Projekt kódszáma: 2020-1.2.3-EUREKA-2021-00002
Projekt címe: Autonóm vezetési funkciók és környezetérzékelési rendszerek tesztelési és ellenőrzési módszerei

Támogatás forrása: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap
Konzorciumvezető: AImotive Informatikai Korlátolt Felelősségű Társaság
Konzorciumi tag: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, AVL Hungary Korlátolt Felelősségű Társaság
Projekt elszámolható összköltsége: 517 386 387 Ft (konzorcium szinten)
Támogatás összege: 388 975 027 Ft (konzorcium szinten)
Támogatás intenzitása: 75,180762%
Megvalósítás kezdete: 2021.09.01.
Fizikai befejezési határidő: 2024.08.31.
Projekt rövid bemutatása:

Megbízható és robosztus automatizált vezetési- és vezetés támogató rendszerek (ADAS/AD) teszik lehetővé a biztonságos önvezető járművek létezését. Az úgynevezett működési tartomány (ODD) leírja milyen feltételek mellett várható el az adott funkció megfelelő működése. A nemzetközi automatizált vezetés esetében plusz kihívást jelentenek a környezeti változások főleg az érzékelési rendszerek (EPS) számára. Működés közben az EPS biztonság kritikus információkat biztosít az ADAS/AD rendszer jármű mozgást tervező részéneki. Ahhoz hogy a működése biztonságos legyen, szükség van a határon átnyúló működéssel járó jellemzők figyelembe vételére. Az ilyen komplex ODD-k egy egységes tesztelési és validációs eljárást követelnek meg.

A kísérleti fázis eredményeire építve a TestEPS projekt célja, hogy egy határokon átívelő, ODD-központú tanúsítási eljárást dolgozzon ki ADAS és AD rendszerekre, kiemelt fókusszal az érzékelésre. Célunk a valós és szimulációs tesztelés előnyeit kihasználva, azok kombinálásával, az EPS és ADAS/AD rendszerek piacra kerülési idejét csökkenteni. Az egyik legfontosabb kihívás egy általánosan elfogadott teszt szett és a hozzá kapcsolódó értékelési kritériumok definiálása különböző ODD-kre. Ezek meghatározására jött létre ez a kiegyensúlyozott konzorcium, egyesítve az ADAS/AD ipar, a teszt centerek, a tanúsítási szervek és az akadémia tudását.

A projekt fókusza egy reprezentatív teszt szett és egy hatékonyabb módszer meghatározása a jelenlegi lassú és drága szcenárió alkotásra és tesztelésre, és az ADAS/AD funciók tanúsításának lehetővé tétele. A tanúsítás lehetőségének megteremtése és a regionális partnerek összekötése számos új üzleti lehetőséget teremt, új szolgáltatásokat hív életre a funkció fejlesztéstől, a verifikáción és validáción át egészen a nemzetközi tesztelésig, tanúsításig és homologizációig.

A TestEPS projekt segít elhozni a biztonságos automatizált mobilitást Európa útjaira, ezzel is erősítve globális technológiai vezető pozícióját.