Lézeres és additív technológiák

Laser and additive technologies

Csoportvezető: Markovits Tamás

A legfontosabb szakmai, kutatási területek

A kutatócsoport a járműgyártásban is használt korszerű gyártástechnológiák közül a lézersugaras anyagmegmunkálások (felületkezelések, kötéstechnológiák, vágás …) és a jellemzően lézer alapú fémnyomtatás (SLM) területén végez kutatási feladatokat és vesz részt különböző projektekben. A feladatainkban alapvetően a technológiai összefüggések feltárására és azok alkalmazásával az eljárások fejlesztésére fókuszál. Az évek alatt összegyűlt tudásbázis az egyetemi és ipari partnerek oktatásban, képzésében is felhasználásra kerül.

A legfontosabb ipari kapcsolatok, legkiemelkedőbb projektek

Hatékonyságnövelt és intelligens gyártástechnológiák (TKP):

A kutatócsoport az egyetemi kiválósági program keretében a lézersugaras, fémporágyas additív gyártással kapcsolatban meghatározta, hogy a 3D-s nyomtatás előkészítési műveletei (orientáció, szupportálás, folyamat szimuláció) és a különböző fémpor alapanyagok (acél, titán) milyen hatást gyakorolnak a nyomtathatóságra és az elkészült modell tulajdonságaira. Partner: FHL Björn Kft.

Lézeres felületkezelés jellemzőinek vizsgálata:

Egyénre szabott orvos-biológiai implantátumok és segédeszközök új generációs gyártási folyamatának kidolgozása additív technológiákra. A Varinex Zrt. és a BME konzorciuma az egyedi implantátumok és az azokhoz kapcsolódó eszközök gyártásának mintarendszerét fejlesztette ki a korszerű additív gyártási eljárásokat alkalmazva fémek és polimerek esetében. A BME társtanszékeivel együtt kidolgozott mintarendszer a röntgen- és CT felvételektől a jóváhagyott nyomtatott modellig terjed. A tanszék a fémes 3D nyomtatás területén végezte a fő kutatási feladatokat. Partner: Varinex Zrt

Innovatív és újszerű megoldásokra épülő, többcélú, merevszárnyú drón és a fejlesztéséhez szükséges kompetenciák létrehozása:

A projekt keretében a kutatócsoport egy intelligens, merev szárnyú, pilóta nélküli légi járművet és a hozzá kapcsolódó kompetenciát fejlesztette ki. Partner: MouldTech Systems Kft.

A legfontosabb iparban is hasznosuló eredmények

A kutatócsoport által elért eredmények segítségével az ipari partnereink kompetencia és képességei bővülnek.

A kutatócsoport kapcsolata a hallgatókkal

A kutatócsoportban végzett kutatási feladatokhoz nagyszámú hallgató is kapcsolódik tudományos diákköri dolgozatok, szakdolgozatok és diplomatervek formájában. Emellett PhD hallgatók végzik doktori kutatásaikat lézeres technológiák témakörében, amelyek közül most fókuszban leginkább a lézersugaras porágyas additív gyártás szerepel. A kutatócsoport által végzett kutatások eredményei beépülnek az oktatásba is.