Hatékony Tudásátadás: Sikeres szakmai továbbképzés a Jaguar Land Rover Hungary fejlesztőmérnökei számára

A BME Gépjárműtechnológia Tanszék Biztonságtechnológiai Kutatócsoportja július 22. és 24. között belső továbbképzést tartott a Jaguar Land Rover Hungary fejlesztőmérnökei számára. A háromnapos esemény során a résztvevők elméleti és gyakorlati betekintést nyertek a járműtervezéssel kapcsolatos E/E (elektromos és elektronikus) biztonsági ismeretek, a Funkcionális Biztonság (Functional Safet – FuSa) kulcsfontosságú területeibe.

Interaktív és gyümölcsöző képzés

Dr. Török Árpád, a Kutatócsoport vezetője és az oktatás szakmai felelőse így nyilatkozott az eseményről: „Lenyűgöző volt látni, milyen aktívak és együttműködőek voltak a JLR kollégái a BME járműbiztonsági oktatási eseményén. Az esemény elméleti és gyakorlati áttekintést nyújtott a járműtervezéssel kapcsolatos E/E biztonsági ismeretek kulcsfontosságú területeiről. Ez a tapasztalat is tökéletesen megmutatta, hogy a tudásátadás csak akkor lehet sikeres, ha folyamatos interakció van a résztvevők és az oktató között. Köszönjük JLR!”

Mérnökök véleménye: tapasztalatok és új megközelítések

A képzés után három résztvevőt kérdeztünk meg tapasztalataikról.

Hogy telt a mai nap? Hogyan éreztétek magatokat a képzésen?

Pázmány József: Nagyon jól éreztem magam, szerintem a képzés kiváló volt. Nagyon hasznosnak találtam, mert alaposan rendbe tette az alapfogalmakat. A munkám során sok fogalommal találkoztam már, hallottam róluk, és adott esetben döntéseket is hoztam velük kapcsolatban. Azonban nagyon hasznos volt az alapoktól megérteni és rendszerezni a tudást.

Mi a véleményed a képzés gyakorlati részéről?

Kóbor Balázs: Úgy gondolom, mindenképpen hasznos volt, hogy gyakorlati példákon keresztül is láthattuk azt, amit az elmúlt két napban elméleti szinten megismertünk. Jó volt az elméletben elsajátítottakat átültetni a gyakorlatba. Számomra különösen érdekes volt látni, hogy a gyakorlati megoldások hogyan kapcsolódnak az elméleti alapokhoz. Az oktatás rendbe tette a témához kapcsolódó fogalmakat, és segíteni fog abban, hogy a jövőben egy közös nyelvet beszéljünk a csapaton belül.

Volt valami új megközelítés vagy érdekes dolog számodra a képzés folyamán?

Taha Özcelik: Alapvetően már majdnem egy éve dolgozom funkcionális biztonsági mérnökként, és ez a képzés különösen jelentős volt számomra, mert erről a tanszékről diplomáztam. Nagyon emlékezetes volt újra tanulni a professzoraimtól csaknem egy év után. Technikai szempontból lehetőségem volt jobban megérteni és összehasonlítani a cégnél szerzett gyakorlati tudásomat az itt átadott elméleti ismeretekkel. Ez a képzés segített fejleszteni a funkcionális biztonsági témakörök átfogó megértését. Magam részéről nagyon ajánlom, hogy folytassák az ilyen típusú képzéseket a JLR és a BME együttműködésében különböző témákban, mint például rendszermérnöki, irányítástechnikai, funkcionális biztonsági és kiberbiztonsági területeken.

Taha Özcelik

Az egyetemi-ipari együttműködés modellje

Ez a képzés kiváló példája a felsőoktatás és az ipar közötti együttműködésnek, ahol a programot kifejezetten az ipar – jelen esetben a Jaguar Land Rover – igényeihez igazítják.  Az ilyen partnerségek nemcsak a résztvevők tudását bővítik, hanem lehetőséget teremtenek a BME és a JLR közötti további együttműködésre is. Ezek a képzések erősítik az akadémiai és ipari partnerek közötti kapcsolatot, és hozzájárulnak a gyakorlati és elméleti tudás integrálásához, amely elengedhetetlen a járműipar gyorsan változó világában.

A BME Gépjárműtechnológia Tanszék továbbra is elkötelezett amellett, hogy a legmagasabb szintű képzést nyújtsa Jaguar Land Rover Hungary mérnökei számára, biztosítva ezzel a jövőbeni innovációkat és fejlesztéseket a járműbiztonság területén.

Az oktatás során bemutatott egyes fejlesztésekhez kapcsolódó kutatást az Európai Unió támogatta az Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium (RRF-2.3.1-21-2022-00002) keretében.