Dr. Szalay Zsolt tanszékvezető interjút adott az Index hírportálnak

Az interjú témája a tanszéki munka keretein túlmutat, hiszen Szalay Zsolt, a BME Gépjárműtechnológia Tanszék tanszékvezető egyetemi docense az MIT REAP Scale Up Hungary elnevezésű magyar csapatának tagjaként Nemeslaki Andrással, a BME Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszék tanszékvezető egyetemi tanárával közösen beszéletek arról, hogy a Műegyetemen miként kezdték már el a gyakorlatba átültetni a bostoni egyetem által vezetett nemzetközi program során a magyar kormány számára kidolgozott javaslatokat, melyekkel kiszabadítanák a hazai gazdaságot a közepes fejlettség csapdájából.

A Gépjárműtechnológia Tanszék működési elveiben évek óta kulcsszerepe van az innováció és a vállalkozás középpontba helyezésének, az MIT programja nyomán azonban a műegyetemi modellváltás helyes és sikeres megvalósítása is támasztékot kap, illetve a program során a magyar csapat által kidolgozott javaslatcsomag teljes magyar felsőoktatás innovációvezérelt pályára állítása szempontjából is fordulópontot jelenthet.

A Massachusetts Institute of Technology Regional Enterpreneurship Acceleration Programja (MIT REAP) egy olyan globális kezdeményezés, amelynek célja a projektben részt vevő országok, illetve régiók növekedésének felgyorsítása az innovációvezérelt vállalkozói tevékenység támogatásán keresztül. A program során az adott ország (vagy régió) csapatához tartozó résztvevők az MIT szakembereivel közösen egy reális és rövid vagy középtávon megvalósítható, részletes javaslatcsomagot és ütemtervet állítanak össze az állam kormányzata számára. E javaslat kivitelezésével érdemi javulás érhető el a vállalkozásindítási nyitottság, valamint a kis- és közepes méretű vállalkozások termelékenysége és innovációja területén. A program 10 éves történetében Magyarország az első, és idáig egyetlen közép-kelet-európai résztvevő. A Scale-up Hungary elnevezésű magyar csapat tagja a BME is.

Az Index cikke ezen a linken keresztül érhető el.