Óriási sikerrel zajlik a 9. Gyerekegyetem a BME-n!

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) idén már kilencedik alkalommal rendezik meg a Gyerekegyetemet, ahol ismét hatalmas érdeklődés övezi az autókat, különösen az önvezető járműveket.

A Gépjárműtechnológia Tanszék laboratóriumai július második hetében újra megtelnek gyerekzsivajjal és dudaszóval. Dr. Szalay Zsolt, a tanszék vezetője előadásával lenyűgözte a felső tagozatos diákokat, ahogyan az korábbi években is történt. A Gyerekegyetem izgalmas programjai a 8-14 éves korosztály számára nyújtanak betekintést az egyetemi életbe. Különleges előadásokon vehetnek részt nagy előadótermekben, és kisebb csoportokban érdekes kísérleteket végezhetnek.

Dr. Szalay Zsolt előadását követően megjegyezte:

„Óriási öröm számomra, amikor a legifjabb generáció szemében látom az őszinte kíváncsiság fényét, hiszen a kutató sem létezhet szenvedélyes kíváncsiság nélkül. Előadóként óriási a felelősség, amikor ezzel a korosztállyal kerülünk kapcsolatba, hiszen az itt szerzett élményeik akár pozitív, akár negatív értelemben meghatározhatják pályaválasztásukat és egész életüket. De a felelősség nem csak az ő személyükkel kapcsolatban fontos. Ez a generáció, a kutatók és gondolkodók következő nemzedéke meghatározó szerepet játszik majd abban, hogy merre tart az emberiség. A minket körülvevő világ minden eddiginél gyorsabban változik és fejlődik, és nem mindegy, hogy az emberiség milyen szellemiséggel hasznosítja majd a technológiai fejlődést.”

Az előadás során bemutatott fejlesztésekhez kapcsolódó kutatást az Európai Unió támogatta az Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium (RRF-2.3.1-21-2022-00002) keretében.