A magyar autóipar elindítója – Műhelykonferencia és kiállítás Csonka Jánosról

Szakmai előadásokkal és kiállítással emlékezik a Műegyetem április 30-án volt tanárára, a magyar gép- és járműgyártás úttörő alakjára.

Csonka János (1852-1939): a Bánki-Csonka-féle karburátor és a vegyes üzemű Csonka motor feltalálója, az első magyar belső égésű motorral szerelt gépjármű és az első magyar autó tervezője. A Műegyetem tanműhelyének első vezetője. Nyugdíjba vonulása után az általa létrehozott autójavító műhely, majd a Csonka Gépgyár vezetője.

A Gépészmérnöki Kar, valamint a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar munkatársai előadásokban mutatják be az 1939-ben elhunyt konstruktőr munkásságának ma is érezhető hatását.

A Csonka Jánossal kapcsolatos műegyetemi okiratokból és levelezésből összeállított kiállítás a Műegyetem könyvtárának aulájában lesz megtekinthető.

Regisztráció itt!

Program – 2024. április 30.

Kiállításmegnyitó – BME OMIKK, Könyvtár épület aula

13:00   Köszöntő – Czigány Tibor, rektor

13:10   Kiállítás Csonka Jánossal kapcsolatos műegyetemi okiratokból és levelezésből – Horváth Attila, levéltáros

 

Szakmai előadások – BME OMIKK, közösségi tér, K épület magasföldszint 51.

13:30   A műhelykonferencia megnyitója – Orbulov Imre Norbert, dékán, BME Gépészmérnöki Kar

13:35   Óriások nyomában: a magyar járműtudomány múltja és jelene – Virt Márton, doktorandusz, BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar

13:55   A porlasztás tudománya és alkalmazása a mindennapi életünkben – Józsa Viktor, egyetemi docens, BME Gépészmérnöki Kar

14:15   Zárszó – Orbulov Imre Norbert, dékán, BME Gépészmérnöki Kar

További információ itt érhető el.