„Az egy bug, hogy az autót előbb találták fel, mint a számítógépet” – Tech.AD Europe 2024

A Tech.AD Europe 2024-es konferencián ez az – Eric Emerson Schmidt-től, a Google korábbi vezérigazgatójától származó 2010-es idézet került a kommunikáció középpontjába, ami jól tükrözi napjainkban a számítástechnika és az autóipar viszonyát. Az eseményt idén március 10-12. között rendezték Berlinben.

Az önvezető autók fejlesztésével és gyártásával foglalkozó iparág színe javát felvonultató eseményen – ahol a részvevők megvitatják, hogy merre tart technika és a piac – tanszékünk Járműdinamika és -irányítás kutatócsoportja is részt vett. A konferencián például olyan jelentős autógyártók képviseltették magukat, mint a Mercedes, a GM és a Ford, olyan autóipari beszállítók, mint a ZF és a Continental, olyan szoftvercégek, mint a DXC, a Hexagon és a Waymo, illetve startupok is megjelentek.

A kutatócsoport részéről dr. Bárdos Ádám csoportvezető és egyben az iMotionDrive Kft. ügyvezetője és Domina Ádám doktorandusz vettek részt.  Fontos feladat volt, hogy az új egyetemi spinoff vállalat, az iMotionDrive üzleti kapcsolatrendszerét fejlesszék, és felmérjék a piaci igények és a kínálat aktuális helyzetét. Egyben célul tűzték ki, hogy az iMotionDrive-ra minél inkább ráirányítsák a figyelmet, és konkrét vevőket és üzleti lehetőségeket azonosítsanak.

Dr. Bárdos Ádám az esemény után összefoglalta: „Egy kutató számára mindig izgalmas az élvonalbeli technológiákról hallani és koncentráltan találkozni képviselőikkel és az iparág szereplőivel. Az iMotionDrive szempontjából pedig abszolúte hasznos és célszerű volt a jelenlétünk, hiszen az új vállalkozás az autóipar számára fejleszt automatikus balesetelkerülő rendszereket, amelyek automatikus döntéshozatalt, mozgástervezést és mozgásszabályzást nyújtanak kritikus baleseti szituációkban.”