Élénk japán érdeklődés az autóipari kutatásaink iránt

Magasrangú japán delegáció látogatott a Gépjárműtechnológia Tanszékre a Magyar Suzuki Zrt. igazgatósági tagja és kollégái kíséretében.

A BME és a japán Shizuoka Egyetem már 25 éve működteti csereprogramját a közös kutatások ösztönzését célzó Suzuki Alapítvány vendégkutatói ösztöndíjprogramja támogatásával. A 6-12 hónapos ösztöndíjra egyetemi oktatók, kutatók, PhD hallgatók, végzős MSc hallgatók pályázhatnak, a program helyszíne pedig a Shizuoka Egyetem Műszaki Kara.

A BME nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese, Prof. Dr. Csiszár Emília, a Tudományos és Innovációs Igazgatóság vezetője, Dr. Csákány Anikó, valamint Dr. Klekner Bíbor a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóság vezető koordinátora fogadta a Shizuoka Egyetem professzorát, a Suzuki Alapítvány igazgatóságának tagját, valamint a Magyar Suzuki Zrt. igazgatósági tagját és kollégáit a Műegyetemen. A látogatás során a felek elsősorban az együttműködés lehetséges bővítéséről tárgyaltak, különös hangsúlyt fektetve a Suzuki Alapítvány ösztöndíjprogramjára.

A delegáció fontos célja volt az is, hogy megismerjék a BME-n folyó aktuális, elsősorban a járműiparhoz köthető kutatásokat, így látogatásuk második felében a vendégeket a Gépjárműtechnológia tanszék is fogadta bemutatkozó előadásával. A prezentáció után a tanszéken laborlátogatások következtek. Mind a BME Automated Drive laborjának önvezető járművekkel kapcsolatos demonstrációja, mind pedig a Lézeres és járműgyártás technológiák kutatócsoport additív gyártásról és generatív tervezésről szóló bemutatója, illetve a kapcsolódó kutatások ismertetése élénk érdeklődést váltottak ki az idelátogató felsővezetőkből. A találkozó hangulatát emelte, hogy dr. Rövid András, a környezetérzékeléssel foglalkozó kutatócsoport vezetője, aki demonstrációt tartotta, korábban maga is a Suzuki Alapítvány ösztöndíjasa volt, így néhány szóban japánul is köszöntötte a vendégeket.

Shinya Yokokawa (Magyar Suzuki Zrt.), Masahiko Ando (Suzuki Foundation), Mitsuhiro Fukuta (Shizuoka University), Kocsis József (Magyar Suzuki Zrt.), Rövid András (BME GJT)

A Gépjárműtechnológia Tanszéken tett látogatást követően dr. Mitsuhiro Fukuta professzor, a Shizuoka Egyetem Mérnöki Karának dékánja a következőket mondta: „Nagyon lenyűgözött a kutatómunkájuk. Határozottan hiszem, hogy ez a fajta speciális oktatás nagyon hasznos az ipar számára. Sok lehetőséget látok arra, hogy különböző kutatási projektekben együtt dolgozzunk, és szeretném folytatni a jó kapcsolat és együttműködés kiépítését az egyetemükkel. A mi egyetemünk Hamamatsuban, Japán egyik nagy ipari városában található, ahol olyan cégek székhelye van, mint a Suzuki, a Yamaha, a Yamaha-motor, a Honda, a Kawai, a Roland és a Hamamatsu Photonics, így az iparral való kapcsolataink kulcsfontosságúak. Úgy gondolom, hogy a mérnöki munkának gyakorlatiasnak kell lennie, ezért is értékelem nagyra az itt, a BME Gépjárműtechnológia Tanszéken végzett kutatásokat. Mind az oktatás, mind a hallgatók számára nagyon hasznos, hogy kapcsolatot teremthetünk a valós iparral és a gyártási rendszerekkel.”

Dr. Szalay Zsolt tanszékvezető hozzátette: „Nagyon örülök a találkozó létrejöttének. Azonos látásmódunk alapján bízom benne, hogy megalapozhatjuk a Shizuoka Egyetem és tanszékünk közvetlen együttműködését a gépjárműtechnológiai kutatások területén. A 3. generációs egyetemmé válás felé vezető úton ugyanis kulcsfontosságú, hogy az egyetem és az ipar közötti együttműködés során előállított új technológiák az iparban, illetve a piacon hasznosuljanak.”

Rövid András

Shinya Yokokawa, Mitsuhoro Fukuta

Mitsuhiro_Fukuta, Masahiko Ando

Shinya Yokokawa, Rövid András

Bán Krisztián (BME GJT), Masahiko Ando (Suzuki Foundation), Mitsuhiro Fakuta (Shizuoka University)

Kocsis József (Magyar Suzuki Zrt.)

Az Automated Drive Labor bemutatott fejlesztéseihez kapcsolódó kutatást az Európai Unió támogatta az Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium (RRF-2.3.1-21-2022-00002) keretében.